Suomessa on noin miljoona pihaa, puutarhaa, mökkitonttia ja siirtolapuutarhapalstaa, joissa mitä moninaisimmat kasvit työntävät maasta versojaan. Osa kasveista on Suomen luontoon perinteisesti kuuluneita, osa vuosisatoja sitten tänne kulkeutuneita ja tänne sopeutuneita. Lisäksi on aivan uusia tulokkaita. Miten niihin tulisi suhtautua? Mistä tietää, mikä vieras- tai tulokaslaji on mukava uusi tuttavuus, mikä taas voi osoittautua viheliäiseksi vitasukseksi? Mitä tehdä hankalille vieraille, joista ei tahdo millään päästä eroon? Olisiko vanhoista tutuista apua?

Vanhat tutut ja hankalat vieraat – Tulokaskasvit ja vieraslajit Suomen luonnossa (Maahenki 2018) on Riku Cajanderin havainnollinen ja runsaasti kuvitettu opaskirja Suomen luonnon uusista kasveista kiinnostuneille.

Kirja kertoo paitsi vieraslajikasveistamme myös lukuisista hienoista puutarhaankin sopivista tulokaskasveista. Monet niistä ovat kotiutuneet Suomeen jo useita satoja vuosia sitten. Useimmat niistä ovat erinomaisia vaihtoehtoja haitallisina pidettäville vieraslajeille sekä vähemmän haitallisiksi luokitelluille kasvivieraille. Tiettyjen muinaistulokaslajien käyttäminen omalla pihalla voi myös edistää uhanalaisten kasvien suojelua, lisätä luonnon monimuotoisuutta sekä edistää puutarhan hyötyä vaikkapa mesipistiäisille, perhosille ja linnuille.

Kirjassa on tunnistamisohjeet uusille kasveille ja määritelmät siitä, onko kasvi hyödyllinen, neutraali vai suorastaan haitallinen.

Lisätietoja tekijältä: Riku Cajander: 050 561 6920

Arvostelukappaleiden tilaukset: maahenki@msl.fi

Myynti: Ulla Sarviala ulla.sarviala@maahenki.fi, 050 560 4544

Kustantaja: toimitusjohtaja Johanna Korhonen, johanna.korhonen@maahenki.fi 040 510 5906