Valokuvaaja Jyri Pitkänen ja kirjailija Eveliina Talvitie halusivat tutkia kehitysvammaisten lasten ja heidän perheidensä arkitodellisuutta. Syntyi taideprojekti Erilaiset, joka vei kaksikon monenlaisiin koteihin Pohjolassa, muualla Euroopassa, Venäjällä ja Afrikassa. Kyläilyjen kuvat ja tarinat on koottu kirjaksi Erilaiset (Maahenki 2019), joka julkaistaan samanaikaisesti englanninkielisenä (The Different).

Erilaiset raivaa tietä sellaisen vähemmistön näkökulmalle, joka hyvin usein puuttuu. Tarinoiden ja kuvien kiehtova kudelma paljastaa eroja ja kaikille yhteistä, mutta esittää myös kysymyksiä. Pitääkö normista poikkeavan sopeutua yhteiskuntaan vai yhteiskunnan erilaisuuteen? Voisiko erilaisuuksia kunnioittava käsitys ihmisarvosta olla jotain kaikille yhteistä erilaisista kulttuureista ja uskomuksista riippumatta?

Tallinnan Dokfoto Keskuksessa avautui Erilaiset-projektista kertova näyttely Catch me 13. syyskuuta. Näyttely on avoinna kaksi kuukautta. Dokfoto Keskus on Viron merkittävin dokumentaarisen valokuvan galleria, joka sijaitsee Tallinnan luovan kaupungin keskittymässä, Telliskivellä.

Arvostelukappaleet ja lisätiedot: maahenki@msl.fi, Jyri Pitkänen: +358 44 329 0879, jyri@erilaiset.fi Eveliina Talvitie: +358 400 188 601, eveliina@erilaiset.fi

Lehdistökuvat

Myynti: Ulla Sarviala: 050 560 45 44, ulla.sarviala@maahenki.fi

Kustantaja, toimitusjohtaja Johanna Korhonen: 040 510 59 06, johanna.korhonen@maahenki.fi