Juha Laitalainen (s.1959, Kokkola) on monipuolisesti jo 30 vuotta media-alalla työskennellyt helsinkiläinen itseoppinut valokuvaaja, freelancer kuvajournalisti, valokuvataitelija ja yrittäjä. Vuosien mittaan hänen kuviaan on nähty niin kaupunki-, päivä-, kuin aikakauslehdissäkin. Valokuvanäyttelyitä Laitalaisella on ollut useita.

Laitalainen on työskennellyt kustannusalalla eri julkaisujen parissa vuosikaudet kuvaten, kuvatoimittaen ja kirjoittaen. Hänen ensimmäinen kirjansa oli Helsingin kaupungin tietokeskuksen teos Pikku Huopalahti – Elämää muotojen ja värien vuorovaikutuksessa yhdessä tutkija Jorma Kivistön kanssa (1999), johon Laitalainen teki kuvatoimituksen ja kuvaukset, keksi kirjan nimen ja suunnitteli kannet.

Juha on dokumentoinut häitä jo yli 20 vuoden ajan ja tehnyt Suomen ensimmäinen hääkuvausta laajalti käsittelevän tietokirjan “Tahdon – suomalaisia hääkuvatarinoita” (Docendo 2013).

Vuonna 2018 julkaistu “Kuvaajien kuvia” on jo hänen kolmas tietokirjansa. Se pohjautuu Kamera-lehden Mielikuvani -sarjaan, joka jatkuu nyt jo neljättä vuottaan. Kirja on läpileikkaus seitsemänä eri vuosikymmenenä syntyneiden ja neljää eri sukupolvea edustavien kuvaajien mielikuvista, henkilökuvista sekä heidän ajatuksistaan.

“Lopputulos on mielenkiintoinen ja yllättävä, ja kirja vangitsee syventymään pelkän selailun sijaan.” (Samuli Vänttilä, Suomenmaa 11.5.2018)

www.valokuvamaailma.fi