Maahengen uutuus kertoo tarinat teosten taustalta

Suomen taiteen kultakausi oli luovuudessaan hämmästyttävä ajanjakso. Nuoret taiteilijat Akseli Gallén, Pekka Halonen ja Louis Sparre hakivat innoitusta kotimaansa siihen aikaan vielä kovin tuntemattomasta kolkasta, Kainuusta. He toivat Kainuuseen häämatkalle myös nuorikkonsa. Kainuussa matkailivat samoin Emil Wikström, Albert Gebhard, Väinö Hämäläinen ja Anna Sahlsten.

Paavo Enrothin teos Matka kultakauteen kuvaa, miten Kainuun-matkat jättivät jälkensä taiteilijoihin ja heidän tuotantoonsa. Miten nuorten rouvien silmät kestivät savupirttien katkua, miten kainuulaisista pientilallisista tuli taiteilijoiden oppaita ja ystäviä ja millaisissa olosuhteissa syntyi esimerkiksi kuuluisa Aino-triptyykki.

Teos näyttää matkalla olon rosoisuuden, matkan vaivat ja sen palkitsevuuden, joka sitten näkyi taiteilijoiden teoksissa. Kirja sopii kaikille taiteesta, luonnosta, Kainuusta ja suomalaisuudesta kiinnostuneille.

Varatuomari Paavo Enroth on kajaanilainen taidehistorian ystävä. Hän on Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja ja Suomen Kotiseutuliiton valtuutettu. Matka kultakauteen -teoksen ulkoasun on suunnitellut Marjaana Virta, ja kirjan on kustantanut Maahenki.

Lisätietoja tekijältä: Paavo Enroth  asianajo.enroth@saunalahti.fi  0400 686 161

Arvostelukappaleiden tilaukset: maahenki@msl.fi

Myynti: Ulla Sarviala ulla.sarviala@maahenki.fi, 050 560 4544

Kustantaja, toimitusjohtaja Johanna Korhonen, Maahenki Oy: johanna.korhonen@maahenki.fi 0405105906

Lehdistökuvat >>

Kuvat