Taneli Eskola on vuonna 1958 syntynyt helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän aloitti valokuvauksen harrastamisen 1970-luvun alussa ja alkoi opiskella Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä 1977. Taiteen maisteri 1984, lisensiaatti 1992, tohtori 1996 ja Aalto-yliopiston dosentti 2010.

Taneli Eskolan teokset ovat monimuotoisia – kuvia lumen maisemista, katuja, aurinkoisia puutarhoja tai urbaaneja paratiiseja. Hän on usein havainnoinut välitöntä asuinympäristöä, kuten 1980-luvun alun Hämeenlinnan lyhyttä kadunpätkää sekä purettavaa korttelia Malmilla. Kuvausmatkoja mm. Neuvostoliittoon, Viroon, Puolaan ja Italiaan. Viime aikoina hän on paneutunut Suomenlahden linnakesaariin: Taneli Eskola ja yleisesikuntakomentaja (evp), sotatieteiden tohtori Ove Enqvist avaavat nämä saaret suurelle yleisölle kirjassa Maiseman vartijat.

Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä vuodesta 1979 lähtie ja teoksia keskeisissä kotimaisissa kokoelmissa. Eskola on julkaissut noin kuusi omaa kuvateosta ja kuvittanut tai tekstittänyt kymmeniä valokuvataiteesta, kulttuurimaisemista ja puutarhataiteesta kertovia kirjoja.

www.tanelieskola.com