Himmeli

35,00

Varasto loppu

Kuka sanoo, että himmeli kuuluu vain jouluun ja vanhaan maalaistupaan? Aivan yhtä lailla himmeli löytää paikkansa lastenhuoneessa, kesäkammarissa, keittiössä, kylpyhuoneessa tai modernissa, valkoisessa tilassa, osoittaa taidekäsityöläinen Eija Koski.

Himmelit ja niiden miljööt modernista kaupunkikodista maalaistupaan on kuvannut valokuvaaja Rita Lukkarinen tulkiten kamerallaan himmeleiden liikkeet, herkkyyden ja kauneuden. Piirretyt himmeleiden ohjeet ovat muotoilija Kaarin Hellmanin käsialaa.

Varasto loppu

Kuvaus

Kuka sanoo, että himmeli kuuluu vain jouluun ja vanhaan maalaistupaan? Aivan yhtä lailla himmeli löytää paikkansa lastenhuoneessa, kesäkammarissa, keittiössä, kylpyhuoneessa tai modernissa, valkoisessa tilassa, osoittaa taidekäsityöläinen Eija Koski. Kuutiot, pallot ja tähdet, kristallit, ruo’ot ja muovipillit ovat sijoittuneet koteihin, joista jokainen on erilainen. Millainen on mustan himmelin koti? Kirja esittelee 24 himmeliä ohjeineen. Paitsi himmeleiden valmistamisesta kiinnostuneille, kirja sopii sisustamisesta nauttiville ja perinteitä arvostaville.

Himmelit ovat kuuluneet Kosken elämään jo parikymmentä vuotta. Himmelin valmistusmateriaaleista hänelle rakkain on rukiin olki, jota hän saksii omilta luomupelloiltaan. Koski valmistaa himmeleitä ja opettaa niiden tekoa. Olki on taipunut kursseilla herkiksi himmeleiksi niin kaupunkilaisten kuin maaseudunkin naisten ja miesten käsissä. Perinteisten mallien rinnalle Koski on suunnitellut myös uusia ja moderneja malleja. Kirja tuo himmelin tähän päivään, unohtamatta himmelin tarinaa ruispellon korresta kodin koristukseksi. Edellisestä suomalaisesta himmelikirjasta onkin jo 30 vuotta.

Japanilaisen himmelitaiteilija Mutsuko Yamamoton innoittamana Koski etsi kirjaa tehdessään vastausta kysymykseen, onko himmeleissä jotain pyhää. ”Löysin uskomuksia, magiaa, taikaa, ennustamista, riittejä, kulttia, hedelmällisyysfetissiä, hyvän onnen takaajaa ja häähyppelyä. Eikö tässä ole jo melko paljon pohjaa sille, ettei himmeli ole pelkkä koriste, vaan jotakin enemmän?”

 

 

ISBN: 978-952-5870-78-7
Julkaisupäivämäärä:14.09.2012
Ulkoasu: Riikka Löytökorpi
Sivumäärä: 128
Koko: 230 x 297 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 76.5
Kielet: suomi