I.K. Inha toiveiden mailla

45,00

I.K. Inha (1865–1930) tunnetaan varhaisen suomalaisen maisemavalokuvauksen uranuurtajana ja yhtenä Suomen taiteen kultakauden suurista nimistä. I.K. Inha toiveiden mailla -teoksen rungon muodostavat I.K.Inhan 40 valokuvaa, joista suuri osa ei ole ollut aiemmin missään esillä. Kirja tutustuttaa lukijat Inhan ajatuksiin luonnonsuojelusta.  Veikko Neuvonen on seurannut Inhan jälkiä toiveiden mailla, Padasjoella ja Päijänteellä, jossa Inha liikkui kesäisin.

 

Kuvaus

I.K. Inha toiveiden mailla tutustuttaa lukijat maisemavalokuvaajan ajatuksiin luonnonsuojelusta

I.K. Inha (1865–1930) tunnetaan varhaisen suomalaisen maisemavalokuvauksen uranuurtajana ja yhtenä Suomen taiteen kultakauden suurista nimistä. Veikko Neuvonen on seurannut hänen jälkiään toiveiden mailla – Padasjoella ja Päijänteellä – joilla Inha liikkui ja valokuvasi erityisesti 1890-luvun alussa sekä kesän 1913. Juuri Padasjoella Inha havahtui arvostelemaan kärjekkäästi laajoja ja perusteellisia metsähakkuita.

Kirjan rungon muodostavat I.K.Inhan 40 valokuvaa, joista suuri osa ei ole ollut aiemmin missään esillä. Inhan valokuvatuotannossa Padasjoen kuvat muodostavat oman, poikkeuksellisen hienon kokonaisuutensa.

Esseessään Luonnon suojelun ja kriittisen luontokuvan pioneeri FT Kati Lintonen valottaa luonnonsuojeluaatteen ensiaskelia Suomessa sekä Inhan roolia siinä ja kriittisen luontokuvan edelläkävijänä. Lintosen lähtökohtana on Inhan artikkeli ”Sortunut sävel”, joka koskettaa yhä tämän päivän lukijaa. Inha näki tulevaisuuteen ja arvosteli jo 100 vuotta sitten ihmisen lyhytnäköistä ja ahnetta luonnon hyväksikäyttöä. Inhan tulevaisuudenkuva metsäluonnon nopeasta köyhtymisestä toteutuu silmiemme edessä: ”Jos missä tapaa säilyneen metsän, vanhaa hongikkoa ja synkkää korpea, niin on se kuin muuttokansaa, joka odottaa vuoroaan.”

Kirja on ilmestynyt Musta Taide -julkaisusarjassa.

ISBN: 978-952-301-075-8
Julkaisupäivämäärä: 25.05.2016
Sivumäärä: 126
Koko: 215 mm x 265 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 75.792
Kielet: suomi