Lankapaitoja ja muita asusteita

39,00

Lankapaitoja ja muita asusteita on kirja käsitöistä ja tekstiilikulttuurista kiinnostuneille. Kirja tuo lukijoiden ja tekijöiden ulottuville aineistoa museoiden kätköistä. Kirjoittajat ovat vierailleet monessa museossa ja päässeet tutkimaan ja kuvaamaan villapaitoja ja muita tekstiilejä.

Kirjassa on tietoa neuleen ja virkkauksen historiasta, tarinoita tekijöistä ja tuotteista, paljon oheita perinteisiin villapaitoihin sekä myös näiden innostamina kehitettyjä uusia malleja. Kirjassa on runsas ja näyttävä kuvitus.

 

Kuvaus

Lankapaitoja ja muita asusteita tekee kunniaa suomalaisille villapaidoille. Kirjassa esitellään neulottuja villapaitoja, kerrotaan niiden historiasta ja annetaan ohjeita tämän päivän tekijöille. Pääosassa on Pohjanmaan rannikkoseudun rikas neule- ja virkkausperinne.

Villapaita on monin tavoin kiinnostava käsityötuote: se on lämmittävä ja näkyvä vaate, johon sisältyy valtava määrä viitteitä kansanperinteestä, kulttuurivaikutteista sekä kussakin ajassa ja paikassa vallinneesta esteettisestä mausta. Jokainen käsin tehty villapaita on erilainen, mutta joistakin villapaitamalleista on tullut omalla nimellään tunnettuja klassikkoja, hyvinä esimerkkeinä korsnäsinpaita ja Jussipaita.

Lankapaitoja ja muita asusteita sisältää ohjeita, joiden avulla on mahdollista tehdä itse sekä perinteisiä pohjalaisia että uudempia neuleita. Ohjeiden ja taustatietoa antavien tekstien lisäksi kirjassa on runsas ja näyttävä kuvitus. Kirjan tekijät ovat keränneet aineistonsa Pohjanmaan rannikkoseudun museoiden, Suomen kansallismuseon ja eräiden muiden museoiden kokoelmista sekä aihetta käsittelevästä tutkimuksesta ja kirjallisuudesta.

FT Marketta Luutonen on Helsingin yliopiston käsityökulttuurin tutkimuksen ja Aalto-yliopiston tekstiilikulttuurin dosentti. Hän on tutkinut erityisesti ihmisten kulttuurisia tuotesuhteita, käsityöalan yrittäjyyttä sekä neuleen ja virkkauksen historiaa. Luutonen toimi pitkään Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n toiminnanjohtajana. Anna-Maija Bäckman on vaasalainen kotiteollisuusopettaja, joka on työskennellyt pitkään suomalaisen käsityökulttuurin edistäjänä.  Gunnar Bäckman on työskennellyt lehtikuvaajana sanomalehti Vasabladetissa, pitänyt useita näyttelyitä, ja hänen kuviaan on julkaistu useissa kirjoissa.

ISBN: 978-952-301-069-7
Julkaisupäivämäärä: 31.10.2016
Sivumäärä: 256
Koko: 231mm x 297mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 76.2
Kielet: suomi