Latva pilviä piirtää

42,00

Mikä on puu? Kuinka monta puulajia Suomessa ja maailmassa on? Milloin syntyivät ensimmäiset puut? Miten puu puolustautuu? Miten puu viestii?

Latva pilviä piirtää on tietokirja puusta, metsän perusyksiköstä. Metsä antaa ihmiselle lämpöä, ruokaa, suojaa ja mielen virkistystä. Jotta voisimme todella ymmärtää metsää, meidän on tiedettävä, mistä yksittäinen puu koostuu ja mitä tässä elävässä olennossa tapahtuu vuoden kierron ja vuosikymmenten aikana.

Kasvitieteilijä Seppo Vuokko avaa kiehtovasti puun moniulotteista anatomiaa. Samalla tarkentuu kuva niistä lukemattomista tavoista, joilla yksittäinen puu vaikuttaa ympäristöönsä.

Kuvaus

 

Jokaista suomalaista kohti on 15 000 puuta. Niitä voi jo kutsua metsäksi. Yhteensä puita kasvaa Suomessa 78 miljardia. Niistä puhutaan yleensä joukkona, metsänä ja metsinä. Mutta millainen on puun elämä ja todellisuus yksilönä? Miten puu ”näkee” valon? Millainen on puun kosketusaisti? Mitä puu muistaa?

Ihmiset ovat aina kunnioittaneet suuria puita ja sijoittaneet niihin myyttisiä ominaisuuksia. Puita ei kuitenkaan tarvitse inhimillistää todetakseen, että ne ovat äärimmäisen kiehtovia eläviä sellaisinaan, puina. Seppo Vuokko kirjoittaa puiden tavasta aistia ympäristöään, välittää itsestään viestejä ja käsitellä saamaansa informaatiota. Hän pohtii kasvin muistia ja tietoisuuden mahdollisuutta. Esimerkiksi puulla on eräänlaista järkeä tai älyä, vaikka sillä ei ole aivoja. Se osaa jopa – ihmisen kielellä ilmaistuna – huutaa apua.

Puut olivat maapallolla jo kauan ennen meitä ihmisiä – puiden historia yltää noin 400 miljoonan vuoden taakse. Uusia puulajeja löytyy edelleen, mutta valitettavasti moni puu kuolee nykyäänkin sukupuuttoon.

”Kasvit ja eläimet ovat nousseet samoista lähteistä ja yhteisistä kantavanhemmista. Kasvit ovat satojen miljoonien vuosien aikana kulkeneet niin paljon omaan suuntaansa, että ihmisen on vaikea ymmärtää kasvin elämää. Vaikka olemme varttuneet kasvien rinnalla, ne ovat meille perin vieraita”, Vuokko kirjoittaa.

Latva pilviä piirtää -kirjan luettuaan näkee puut uusin silmin.

ISBN: 978-952-301-051-2
Julkaisupäivämäärä: 24.05.2016
Sivumäärä: 265
Koko: 214 x 230 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 57
Kielet: suomi

Saatat myös pitää...