Terveisiä sairaalasta

45,00

Postikortit kertovat pääkaupunkiseudun sairaaloiden historiasta

Sairaaloissa viivyttiin menneinä vuosikymmeninä hyvinkin pitkiä aikoja, ja sairaala saattoi sijaita kaukana kotoa. Aikana ennen nykyisiä viestintävälineitä yhteyttä omaisiin ja ystäviin pidettiin lähettämällä postikortteja. Postikorttien lähettäminen tuli suosituksi 1890-luvun lopulla. Käsin kirjoitetussa viestissä kerrottiin hoidollisista toimenpiteistä ja lisättiin arkisia kuulumisia. Potilas kuvailee usein seikkaperäisesti osaston tunnelmaa, ruoan makua, lääkärin määräyksiä ja ajan kulumista, kuten viestissä vuodelta 1955: ”Tule nyt katsomaan, jos ennätät. Ja tuo yksi kukka, noloa kun olen ainoa, jolla ei ole kukkia.”

Tämä kulttuurihistoriallinen, helposti lähestyttävä teos on oiva lahjaidea keräilystä tai hoitoajattelun kehityksestä kiinnostuneelle, terveydenhoitoalan opiskelijalle, terveydenhuollossa työskentelevälle tai sieltä jo eläkkeelle siirtyneelle. Kirja kiinnostaa jokaista, joka on joskus ollut sairaalassa.

Kuvaus

Sairaaloissa viivyttiin menneinä vuosikymmeninä hyvinkin pitkiä aikoja ja sairaala saattoi sijaita kaukana kotoa. Aikana ennen nykyisiä viestintävälineitä yhteyttä omaisiin ja ystäviin pidettiin lähettämällä postikortteja.Valokuvien painotekniikan kehittyessä myös sairaalat tilasivat valokuvapostikortteja omista rakennuksistaan.

Terveisiä sairaalasta -teos kuvaa hoitoajattelua ja erilaisia potilaskokemuksia. Se osoittaa ne valtavat muutokset, joita sairauden hoitamisessa ja terveyden ylläpitämisessä on sairaaloissa tapahtunut. Yhtä lailla teos kuvaa sairaaloiden historiaa ja sairaala-arkkitehtuurin ja kaupunkikuvan muutoksia. Rakennusten suunnittelijat ovat olleet oman aikansa eturivin arkkitehteja.

Kirjan lähtökohtana on ollut psykiatri Heikki Pihan laaja, koko maan lääkintälaitoksen historiaa tallentava kokoelma postikortteja ja kirjallisuutta. Siitä valitut postikortit avaavat näkymiä pääkaupunkiseudun ja osin Uudenmaan sairaalalaitoksen kehitykseen 1800-luvun lopulta lähtien. Kirja kuvaa harvinaisella tavalla sairaala-arkkitehtuurin historiaa, mutta myös sitä, miten terveyteen ja sairauteen on suhtauduttu eri aikoina.

Kirjan julkaisija on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n taidetoimikunta. Työryhmään kuuluvat arkkitehti Sanna Ihatsu, viestintäpäällikkö, YM Riitta Lehtonen, psykiatrian erikoislääkäri Heikki Piha ja ortopedi, professori Seppo Seitsalo.

ISBN: 9789523010994
Julkaisupäivämäärä: 31.08.2017
Sivumäärä: 365
Koko: 22,5 x 27 x 4 cm
Kirjastoluokka: 59.22, 72.9, 75.13
Kielet: suomi